martes, 7 de mayo de 2013

L'extensió del català pel món

En els moments que estem vivint en que amb la proposta de reforma de Wert es qüestiona l'ús del català a les escoles, m'agradaria centrar aquesta publicació en un article que he llegit a la Vanguàrdia, en el que ens parla de l'extensió de la llengua catalana pel món en els últims anys.

Avui en dia el 80,5% de la població de Catalunya parla català, i el 65% l'escriu i el llegeix. Es manté el percentatge de persones que utilitzen el català com a llengua inicial, augmenta el dels que la tenen com a llengua d'identificació, creixen les persones que la consideren com a llengua habitual, i creix l'ús del català entre els amics. Així doncs, podem afirmar que el català segueix creixent. Una dada curiosa que m'ha sobtat, donat que ho desconeixia, és que el català és la novena llengua d'Europa, i que es troba per davant de llengües tals com el portuguès i el grec, entre d'altres.

Pel que fa a la formació, la mitjana de classes de grau impartides en català en les set universitats públiques catalanes és del 76,2%; la mitjana dels màsters impartits en català en aquestes mateixes universitats és del 56,6%. A més, per a garantir el coneixement del català el Govern té tres instruments principals, els quals són: l'ensenyança reglada, la formació d'adults i la certificació de coneixements; dels quals podem extreure dades tals com: en els últims anys ha augmentat considerablement el nombre d'alumnes en plans d'immersió, els nivells elemental i bàsic dirigits als immigrants constitueixen el 86% de la inscripció als cursos del Consorci per la Normalització Lingüística, al voltant de 22.000 persones han obtingut certificats oficials de català durant el 2011, ha augmentat el cens d'entitats pel foment de l'ús del català, en el 2011 al voltant de 500.000 persones han vist pel·lícules doblades o subtitulades al català, i el Govern ha atorgat ajudes a 91 projectes d'entitats per promoure l'ús del català. A nivell internacional, 7.216 alumnes aprenen català en tot el món, i a més s'ensenya en 123 centres en tot el món.





No hay comentarios:

Publicar un comentario