miércoles, 20 de marzo de 2013

Per què els adolescents deixen l'escola a l'Amèrica Llatina?

L'escrit que dona resposta a aquest títol va ser publicat pel Sistema d'informació de tendències educatives a Amèrica Llatina i ens exposa els diversos motius pels quals els estudiants abandonen l'escola abans d'hora, els quals varien amb el pas dels anys; així doncs els motius dels infants dispersen molt dels que exposen els adolescents. 

En el cas dels alumnes més petits, els motius principals que els fan deixar l'escola són: el desinterès per estudiar (22%), les malalties cròniques i discapacitats (17%) i famílies que requereixen dels ingressos que obtenen de les seves feines (9%). Encara que, la dificultat econòmica és el motiu principal pel que les famílies no poden escolaritzar als seus fills. Pel que fa als adolescents, veiem com el treball incrementa el seu pes en l'abandonament dels estudis (18%); davant la maternitat, la paternitat i les tasques domèstiques (6%). I al finalitzar l'adolescència alguns dels motius són: les tasques relacionades amb la domesticitat i la deserció (10%) i veiem com la feina augmenta encara més el seu pes (20%). Tot i així, durant i després de l'adolescència, el desinterès per estudiar és el principal motiu pel qual els adolescents abandonen els seus estudis. A més, podem observar com, en l'adolescència, les causes que provoquen l'abandonament dels estudis varien en quant al sexe dels alumnes, donat que en els homes tendeixen a deixar els estudis, majoritàriament, per treballar; en canvi, en el cas de les noies, guanya més pes la maternitat i la realització de les tasques domèstiques.

Quan les causes que provoquen l'abandonament són de caire econòmic, és un impediment que apareix entre la voluntat dels pares per escolaritzar als seus fills i l'escola. Però, en el moment en que es parla de desinterès per part de les famílies o dels alumnes, l'escola deixa de ser vista com a una opció o un recurs de projecció cap al futur. Aquest desinterès vindria a dir "aquesta escola no és per mi", donat que en el moment en que decideixen abandonar-la, donen a entendre que no se senten representats o que no creuen que els hi aporti alguna cosa imprescindible per a enfrontar-se a la vida.

Ens trobem en un context on l'educació bàsica és gratuïta en tota la regió, així doncs, ha d'haver-hi motius més enllà de la situació econòmica que donin resposta al gran nombre d'alumnes que abandonen les escoles. Hi ha situacions, com en el cas de la maternitat, que és una situació en molts casos inesperada, que provoca l'abandonament primerenc; però cal indagar en aquells casos en que el motiu principal del seu abandonament diuen ser el desinterès; que interessa als alumnes d'avui en dia? Cal revisar els continguts escolars i adaptar-los, o si més no apropar-los, als interessos dels joves de l'actualitat? Quines mesures es poden dur a terme per a reduir el nombre d'abandonaments escolars anuals? El que sembla estar clar, és que hi ha que actuar i intentar donar resposta a aquesta situació amb certa rapidesa.

http://www.siteal.org/sites/default/files/siteal_2013_03_13_dd_28_0.pdf



No hay comentarios:

Publicar un comentario